VGA
Bij computerschermen is VGA van oudsher de standaard. De kenmerkende blauwe aansluitingen met 15 gaatjes waren de standaard aansluiting om het beeldscherm aan te sluiten toen de PC zijn intrede deed. De oude CRT monitoren (je weet wel, die grote bakbeesten) waren al voorzien van een VGA kabel. Later werden ook de eerste flatscreen monitoren voorzien van dit signaal als aansluitmogelijkheid.
VGA is een analoge manier van overdracht van videosignalen. Audiosignaal wordt niet ondersteunt. Voor het aansluiten van het geluid heb je dus een aparte kabel nodig. Voor computers is dat vaak een 3,5mm jack kabel. VGA kan op zich vrij hoge resoluties overbrengen, hoewel de beeldkwaliteit sterk beïnvloed kan worden door storingen van buitenaf. De aansluiting is uitwisselbaar met DVI-I en DVI-A, er worden dan alleen analoge signalen ondersteunt.
-
Mini DVI naar VGA Female adapter
Bezoek de productpagina voor de actuele levertijd
Normale prijs: 11,69
Aanbieding 5,99

- Product Type
- Deze Item Verwijderen Connector A Type
- Connector B Type
- Connector A geslacht
- Connector B geslacht
- Deze Item Verwijderen Lengte
- Fabrikant/merk
- Color / kleur
- Prijs
-

Video Graphics Array
Voordat VGA bestond had een computer een hele berg chips nodig om een beeldsignaal te kunnen maken. VGA verving die chips door 1 chip. Die ene chip had meerdere functies aan boord, vandaar dat er wort gesproken over een array. Bij de introductie in 1987 werden resoluties tot 640x480 ondersteunt. Gaandeweg zijn deze resoluties steeds hoger komen te liggen. Hoe beter de videokaart, hoe hoger de hoogst mogelijke resolutie ligt. Tegenwoordig is de hoogste resolutie QSXGA, welke 2560x2018 pixels op het scherm tovert. Ook het aantal kleuren is flink opgeschroefd. Eerst werden er maar liefst 16 verschillende kleuren ondersteunt door VGA in der standaard modus. In hogere resolutie werden er 256 kleuren ondersteunt. Tegenwoordig ligt het maximale aantal kleuren fors hoger en zijn er eigenlijk geen limieten aan het aantal kleuren dat je kan laten zien via VGA.
VGA connector
In de regel wordt de DE-15 (ook wel HD-15) plug gebruikt op de kabels. Dit is een plug die lijkt op de seriële aansluitingen. Hij heeft 15 pinnen in 3 rijen van 5. De plug is normaal gesproken voorzien van duimschroeven, zodat je de kabel stevig vast kan schroeven op je computer en de monitor.
VGA kan ook aangesloten worden door middel van 5 BNC pluggen. Dit geeft op zich een betere kwaliteit van signaaloverdracht, omdat de kabel in dat geval gebruik maakt van 5 volledig afgeschermde coaxiale kabels. Dat zorgt er voor dat crosstalk niet mogelijk is, wat het signaal ten goede komt. De 5 BNC pluggen versturen de noodzakelijke type signalen, namelijk RGB (Rood, Groen, Blauw) en horizontale en verticale synchronisatie. Echter zijn er ook wat nadelen aan de BNC pluggen. Zo worden extra functies zoals de +5V, DDC en DDC2 niet ondersteunt, omdat die pinnen ontbreken. Apparaten met 5 BNC pluggen voor VGA komen tegenwoordig nauwelijks nog voor.
Zelf een VGA connector monteren
VGA connectoren zijn relatief eenvoudig zelf te monteren aan een kabel. De pinnen zitten relatief ver uit elkaar, zeker als je dat vergelijkt met moderne pluggen zoals een HDMI plug. Het solderen is daarom relatief eenvoudig. Om een werkende VGA plug te krijgen, hoef je soms niet eens alle 15 pinnen te solderen. Pin 1, 2, 3, 13 en 14 zijn soms al voldoende om het beeldsignaal over te brengen.
VGA 15 pins of 14 pins?
In de regel horen deze connectoren 15 pinnen te hebben. De goedkopere kabels hebben soms 14 pinnen. In de meeste gevallen werken deze kabels prima. Maar bij hoge resoluties en bij bepaalde schermen werken deze kabels niet. Wij adviseren daarom om altijd een 15 pins VGA kabel te gebruiken.
VGA omvormen naar ander signaal
VGA is op zich uitwisselbaar met DVI. Let er wel op dat alleen de analoge signalen van DVI ondersteunt worden in dat geval. Een DVI-D aansluiting kan je dus niet zomaar omzetten naar een VGA aansluiting. Het analoge signaal gaat over de vier pinnen die aan de rechterkant van de DVI connector zitten. Ontbreken deze pinnen (er zit dan alleen een platte, brede connector), dan is VGA signaal niet zomaar mogelijk.
VGA is ook uitwisselbaar met SCART. Bij Kabeltje.com verkochten we vroeger verloopkabels die deze verbinding konden maken. Hier zijn we echter mee gestopt. De RGB signalen van VGA en SCART zijn namelijk gelijk aan elkaar, en dus uitwisselbaar. Echter zijn de synchronisatie signalen niet uitwisselbaar met elkaar. Het VGA apparaat moet dus handmatig ingesteld worden om dit te kunnen laten werken. Dat bleek voor veel mensen ingewikkeld. Tevens ondersteunen niet alle SCART apparaten RGB signalen, dus dan was het sowieso niet mogelijk. Daarom verkopen wij hier geen verloopkabels meer voor.
Om VGA om te zetten naar of vanuit een ander signaal, bijvoorbeeld het tegenwoordig meer gangbare HDMI of DisplayPort, kan ook. Daar is echter een adapter of kabel met een chip voor nodig. Die chip zet het signaal om. Sommige van die chips halen de benodigde stroom uit het HDMI of Displayport signaal. Andere chips hebben externe voeding nodig, bijvoorbeeld via een USB aansluiting of door een aparte voedingskabel.
VGA en HDMI zijn op zich redelijk goed op elkaar aan te sluiten. Een HDMI naar VGA adapter kost minder dan 20 euro bij Kabeltje.com. Van VGA naar HDMI is iets lastiger, maar voor rond de 40 euro zou je daar ook een oplossing voor kunnen hebben.
Mini VGA
Mini VGA connectoren zijn nooit gestandaardiseerd geweest. Dat betekent dat ze officieel niet bestaan hebben. Sommige fabrikanten hebben een mini VGA aansluiting ontwikkeld en kort in productie gehad. Die aansluitingen ondersteunden soms ook andere type videosignaal, zoals bijvoorbeeld composiet video.
Onder andere Apple en Asus hebben enkele producten met zo’n aansluiting gehad. Omdat het een niet-gestandaardiseerde aansluiting betreft, zijn de aansluitingen van de verschillende fabrikanten niet uitwisselbaar met elkaar. Een kabel die op een Apple mini VGA poort past, past dus niet een mini VGA aansluiting van een ander apparaat.
Tegenwoordig worden er geen apparaten met een mini VGA aansluiting meer gemaakt.
De toekomst van VGA
Steeds minder en minder videokaarten en monitoren worden uitgerust met deze aansluiting. Omdat het een analoog signaal betreft, is ze gevoelig voor storing. HDMI, DVI en DisplayPort hebben daar geen last van. Omdat HDMI in zulke grote aantallen geproduceerd wordt, zijn kabels en connectoren daarvan een stuk goedkoper. De goedkoopste schermen en apparaten worden daarom niet met VGA, maar met HDMI uitgerust. Voor de fanatieke gebruiker biedt DisplayPort juist weer meer voordelen. De hogere resolutie en de mogelijkheid om ook data én geluid te versturen via 1 en dezelfde aansluiting, zorgt er voor dat die aansluiting veel aantrekkelijker is om te gebruiken.
Lange VGA kabels
Omdat VGA een analoog signaal is, zit er op zich geen maximale lengte aan een kabel. Wel is het zo dat hoe langer de kabel is, hoe meer van het signaal er verloren gaat. Dit kan je compenseren door een kabel van hogere kwaliteit te gebruiken. In de regel is 5 meter geen enkel probleem voor elke kabel. Bij lengtes rond de 10 meter en langer is het wel van belang dat je een knappe kabel pakt, anders houd je geen signaal meer over. Een heel goede VGA kabel kan wel tot 50 meter aan lengte overbruggen. Wil je nog langere lengtes overbruggen? Dat kan dan door middel van extenders. Dat zijn apparaten die het signaal over netwerkkabels sturen. Daarmee zijn lengtes tot wel 100 meter mogelijk.
Signaalverlies met VGA kabel beperken
VGA kabels dragen een analoog signaal. Dat maakt dat ze gevoelig voor storing. Een goedkope kabel zal makkelijk storing oppakken. Hetzelfde geldt voor een lange kabel. Zoals met alle kabels geldt, is korter altijd beter. Zorg er voor dat je een kabel hebt die niet langer is dan noodzakelijk is. Een te lange kabel zorgt naast een onhandige knoop achter je apparatuur ook voor signaalverlies.
Zorg er daarnaast voor dat je goede afgeschermde kabels gebruikt. De VGA kabels die wij verkopen die goed afgeschermd zijn, zijn bijvoorbeeld de VGA kabels van ProCab of Delock. Selecteer die merken voor het beste resultaat!
VGA schakelmateriaal
Bij Kabeltje.com bieden we ook materiaal aan om bijvoorbeeld 2 schermen op 1 uitgang aan te sluiten. Met een splitter kan je twee of meer schermen aansluiten op 1 video uitgang. Met een schakelaar kan je juist meerdere apparaten op 1 scherm aansluiten. Ook bieden wij extenders aan, waarmee je veel langere afstanden kan overbruggen. Deze apparaten maken gebruik van UTP kabel om het signaal tot wel 100 meter te transporteren.
VGA met audio kabel
Als je ook audio wilt aansluiten, dan is het handig als alles in 1 kabel zit. VGA ondersteunt echter geen audio. Maar er zijn wel mogelijkheden om het alsnog met 1 kabel aan te sluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld VGA kabels waar ook een stereo audio kabel geïntegreerd is. De kabel heeft dan bij de VGA pluggen ook een jack plug zitten. Je kan dan met 1 kabel zowel het VGA beeld als het stereo audio signaal aan sluiten. Superhandig!
Merken VGA kabel
Er zijn verschillende fabrikanten die VGA kabels maken. Verreweg de meeste VGA kabels in omloop zijn merkloos. Dat zijn de exemplaren die bij monitors geleverd worden. Dit zijn vaak de beige modellen met een ferrietkern er op. Een bekende fabrikant is Delock. Deze VGA kabels zijn 15 pins aangesloten en worden in lengtes tot 50 meter gemaakt.
Heb je nog vragen over VGA? Neem gerust contact met ons op via email of pak de telefoon en bel ons gezellig op! We gaan dan ons best doen om je van deskundig advies te voorzien.