+31 (0)226 752577

De specialist voor alle kabels. Snelle levering en scherpe prijzen!

Kabeltje.com - Thuiswinkel waarborg

AUX kabel

Bij het aansluiten van audio apparaten wordt vaak gebruik gemaakt van de aux aansluiting. Autoradio’s, versterkers en mengtafels zijn vaak voorzien van een dergelijke aansluiting. Middels een aux kabel kan je gemakkelijk geluid afspelen op het ene apparaat terwijl je het met het andere apparaat bedient. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone waar je Spotify op draait terwijl je je telefoon verbonden hebt met de autoradio, zodat je in de auto naar Spotify kan luisteren.

Aux aansluitingen zijn in de regel de 3,5 mm stereo jack aansluitingen, ook wel mini jack genoemd. Sommige apparaten werken met de grotere aansluiting, de 6,3 mm stereo jack. Er zijn ook verloopkabels beschikbaar, om bijvoorbeeld een apparaat met tulp ingangen aan te kunnen sluiten.

Bekijk alle aux kabels

Hieronder kan je eventueel ook bladeren door onze aux kabels. Dat zijn er echter nogal veel. Daarom adviseren wij om via de knop hierboven naar de categorie 3,5mm jack kabels te gaan. Op die manier kan je namelijk veel makkelijker filteren door het assortiment auxkabels.

Producten 1 tot 50 van 220 totaal

per pagina zien

Producten 1 tot 50 van 220 totaal

per pagina zien

Auxiliary kabel

Aux is een afkorting. Auxiliary betekent zoveel als ‘back-up’. Normaal gesproken heb je bijvoorbeeld een stereotoren of een auto radio. Deze halen hun signaal van bijvoorbeeld de radioantenne of de CD speler. Mocht die dat voldoende zijn of is bijvoorbeeld de CD speler stuk, dan is er als back-up een aansluiting voor een extern apparaat voorzien. Op de aux ingang sluit je dus altijd een extern apparaat op, die het audio signaal afgeeft. Tegenwoordig is dat meestal een smartphone of tablet waar een muziekprogramma op draait. Vroeger waren het bijvoorbeeld mp3 spelers, CD spelers of microfoons die aangesloten werden op de AUX ingang van een versterker of radio.

Het is geen vaste standaard. Dat betekent dat er nergens vastgelegd wat een aux aansluiting precies is of zou moeten zijn. In principe wordt er altijd een stereo 3,5mm jack ingang mee bedoelt.

Goedkope AUX kabel kopen?

Om eenvoudige apparaten aan te sluiten is het op zich niet nodig om een hele fantastische kabel te gebruiken. Daarom biedt Kabeltje.com ook goedkope audio kabels, zoals onze extra goedkope 3,5mm jack kabel van 1,5 meter lengte. Daarmee kan je prima een simpele telefoon aansluiten op de autoradio. Bij goedkopere kabels wordt er bespaard op de degelijkheid van de kabel en de pluggen. De pluggen zijn dus minder stevig dan die van een betere, duurdere kabel. Sluit je de aux kabel vaak opnieuw aan, dan is een goedkope kabel misschien niet zo’n goed idee. Ook wordt er bij goedkope kabels bespaard op de afscherming van de kabel. Dat zorgt er voor dat een kabel met een lagere prijs meer storing oppakt. Een bromtoon bij een goedkope 5 meter aux kabel is niet ongewoon. De enige oplossing is een betere, afgeschermde kabel te kopen.

Zoek je een goede aux kabel? Neem dan de kabels van het merk Procab. Deze kabels zijn soepel, stevig en goed afgeschermd. De kabel gaat gegarandeerd jaren mee bij intensief gebruik. Ideaal voor gebruik in de auto, of zelfs voor professioneel gebruik.

Stereo jack audio kabel

Aux kabel is in principe altijd een stereo jack kabel. De kabel ondersteund 2-kanaals geluid, namelijk het geluid voor de linker speaker en het geluid voor de rechter speaker. De 3,5 mm jack wordt het meest gebruikt. Deze past op de koptelefoon uitgang van je smartphone. Het ronde ontwerp van de plug zorgt er voor je hem altijd meteen op de juiste manier aansluit. Dat scheelt enorm veel gedoe.

Intern heeft de kabel twee koperen draden zitten voor het signaal. Normaal gesproken zijn deze draden voorzien van een rode en een witte of zwarte PVC mantel. Over die koperen draden wordt het audiosignaal verzonden. Eventueel is het monteren van een plug op een aux kabel relatief eenvoudig. Je hoeft alleen maar de twee koperdraden te solderen op een stereo connector. Mocht je een afgeschermde kabel hebben, dan kan je de afscherming verbinden met de sleeve van de 3,5mm jack connector. Dat is, gezien vanaf de kabel, het eerste contactpunt van de connector. De twee andere draden gaan respectievelijk op de ring en op de tip van de connector.

Sommige apparaten hebben een 6,3 mm jack aux aansluiting. Daar sluit je dus de grotere jack op aan. Eventueel bieden wij ook verloopadapters aan om alsnog een 3,5 mm kabel aan te kunnen sluiten op de 6,3 mm aansluiting.

Wat is de maximale lengte van een aux kabel?

Je kan de kabel op zich zo lang maken als je wilt, alleen op gegeven moment houd je geen signaal meer over. Omdat het signaal analoog is, merk je enig verlies in signaal altijd meteen in de kwaliteit van het geluid. Een korte aux kabel heeft weinig mogelijkheid om storing op te pakken. Maar heb je er 1 van een meter of 10, dan is er enorm veel kans dat de kabel storing op pakt. Bekende storingsbronnen zijn bijvoorbeeld andere kabels, stroomvoorzieningen/adapters, draadloze apparatuur zoals mobieltjes en de WiFi. Je kan de storing beperken door een goed afgeschermde kabel te nemen. De afscherming zorgt er dan voor dat de storing niet doordringt in het signaal dat door de kabel heen gaat.

Bij kabeltje.com is de langste auxkabel die wij aanbieden zo’n 20 meter lang. We raden echter aan om de lengte zo veel mogelijk te beperken. Zoals met alle kabels het geval is, korter is beter.

Bestaat digitale aux kabel?

Aux is heeft geen vaste standaard. Het is slechts een benaming die de industrie gegeven heeft aan een aansluiting voor een extern apparaat. Het is in de regel een analoge aansluiting, maar in theorie kan het elk soort aansluiting zijn. Zo zou een fabrikant dus een S/Pdif ingang ook kunnen aanmerken als aux aansluiting. In principe wordt dit echter niet gedaan.

Voor ons volledige assortiment aan aux kabels kijk je het beste bij de 3,5 mm jack kabels. Deze producten leveren wij uit voorraad binnen 24 uur. Kan je niet de juiste aux kabel vinden of wil je advies over welke je zou moeten kopen? Neem gerust contact met ons op!